Obeziteden Korunma Yolları
Obezite Deyince Ne Anlıyoruz?
Vücutta yağ hücrelerinde biriktirilen enerji depolarının sağlığı tehdit edecek şekilde aşırı artması ile kendini gösteren ve hayatı tehdit eden bir hastalıktır.
Dünya Sağlık Örgütü Obezite Tanımlaması: Sağlığı bozacak düzeyde vücutta yağ birikmesi.
Vücut Kitle İndeksi Nedir?
Vücut ağırlığının boy uzunluğunun karesine bölünmesi ile elde edilen değerdir. Obezite ölçeği olarak en işe yarar ölçümdür.
Beden Kitle İndeksine Göre Sınıflama Nasıl Yapılır?
- VKİ 18.50 nin altında: Zayıf
- VKİ 18.50-24.99 arasında: Normal
- VKİ 25.00 ile 30.00 arasında : Kilolu ya da Obezlik öncesi dönemde.
- VKİ 30.00 ile 40.00 arasında : Obez
- VKİ 40.00 üzerinde ise Morbid Obez (hayatı ciddi tehdit eden obezite)
Obeziteden Kaçınmak Neden Gereklidir?
Obezite vücudun ağırlığı sebebi ile olan gündelik hayat zorlaşması dışında da ciddi tehlikeler içerir. Takip eden hipertansiyon, şeker hastalığı(başlangıçta insulin direnci) ve kan yağı yükseklikleri ile Ölümcül dörtlü denen metabolik durumu oluşturur. Bu durum kalp damar hastalıkları, felç, böbrek yetersizliği gibi hastalıkların başlangıç noktasını teşkil eder.
Obeziteden Nasıl Kaçınacağız?
Anadolu Atasözü: İşten Artmaz Dişten Artar
Obeziteden korunma söylemesi çok kolay, yapması o derecede zor bir iş olup özeti: ‘Yediklerini azalt, hareketi arttır’ olarak ifade edilebilir.
Tedavinin Ana Hatları Nelerdir?
Obezite tedavisi ise çok zor ve bir o kadar da uzun bir iştir. Sürecin gerektirdiği sabır sebebi ile çoğu kişi programları yarıda bırakır ve obeziteye razı olur.
1. Kişide obeziteye sebep olabilecek insulin direnci, tiroid bezi fonksiyon bozukluğu, böbreküstü bezi problemleri gibi durumların araştırılması. Bu tip hallerin tesbit edilmesi halinde önce bunların tedavisi.
2. Yaşam biçimi değişikliği: Alkolün terkedilmesi, beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi, gündelik hayata hareket etme mecburiyeti eklenmesi. Araba yerine toplu taşıma kullanmak. Ev dışı yemeği minimuma indirmek.
3. Diyetisyen kontrolünde yapılacak diyetler. Gazetelerin önerdiği ölümcül diyetler sadece ilk haftalarda faydalıdır. Sonrasında genellikle kişi yeniden kilo alır ve eski kilosunu geçer. Diyetisyen kontrolünde çok yavaş kilo vermek ve diyeti yıllara yaymak en garantili yöntemdir.
4. Spor: Kişinin yaşına ve sosyal özelliklerine uygun bir spora yönlendirilmesi diyetin etkisini katlayarak arttırır. Suyun kaldırma kuvvetinden faydalanılarak tüm kasların çalıştırıldığı spor olan yüzme ilk tercihimiz olmalıdır. Hızlı yürüyüş ikinci sırada gelir.
5. Cerrahi yöntemler. Bütün yollar denendikten sonra obezitenin önüne geçilemediyse denenir. Bu da zorlu bir süreçtir. Son yıllarda geliştirilen yöntemler çoğu insanda başarılı olmaktadır.
Alınan enerji harcanandan fazla olduğu sürece kilo almak kaçınılmazdır. Ya az yemeyi ya da çok harcamayı becermekten başka care yoktur. Ayrıca enerji miktarı fazla olan gıdaları az tüketip lif ve protein ağırlıklı gıdaları tercih etmek de kilo almayı engeller.