Sigaranın Cilde Etkileri
Yaşlılık ya da yaşlanma nedir?
Genetik faktörler ve dış etkiler sebebi ile vücudun doku ve organlarında oluşan müzmin ve ilerleyici hasarlardan dolayı oluşan duruma yaşlanma denir.
Yaşlanma engellenebilir mi? Geciktirilebilir mi?
Yaşlanma etkileri engellenemez. Bununla ilgili değişiklikler er ya da geç ortaya çıkar. Ancak bazı faktörlerin ortadan kaldırılması ile yaşlanmanın belirtileri azaltılabilir. Böylece yaşlanma ile ortaya çıkan ve kişinin gündelik hayatında kısıtlayıcı olan durumlar daha geç zamanlarda ortaya çıkar.
Sigara yaşlanma değişiklikleri üzerinde ne derece etkilidir?
Sigara kronik dejenerasyona sebep olan en önemli sebeplerdendir. Kolay tiryaki olunması, legal olduğundan dolayı kolay temin edilmesi, tiryakilerin birbirlerine destek olması sebebi ile çok kişinin hayatındadır.
Akciğere çekilen duman, neden cildimizi ve başka organlarımızı bozar?
Sigara sadece nikotin demek değildir. Aynı zamanda zifir (katran) da içerir ve damarlar üzerinde daraltıcı etkiye sahiptir. Damarların daralması cildin kurumasına, iyi beslenememesine sebep olarak kırışık ve pullanmalara, renk bozulmasına sebep olur. Ayrıca sigara içerken dudakların kullanılma şekli, ellerin dumanla teması da karşıdan bakıldığında sigaranın etkilerini belli eder.
Sigara içen karşıdan baktığımızda belli olur mu?
Uzun vadeli sigara bağımlılığında her göz tiryakiyi karşıdan tanır. Bunlar yaşına gore daha büyük gösteren, dudaklara dik kırışıklıkları ve yüzde derin cilt olukları oluşmuş, mora çalan dudaklı, ve griye bakan cilde sahip insanlardır. Hele bir de konuşacak olursanız, kalın boğuk sesleri ve hırıltılı solumaları ile kolayca tanınırlar.
Sigaranın cildi erken yaşlandırmasında başka bir neden var mıdır?
Sigara, kanımızda oksijen taşıyan hemoglobin adlı maddenin yaklaşık %10 luk bir kısmını geri dönüşümsüz olarak işe yaramaz hale getirir. Kişi efor sarfederken kandaki hemoglobinin daha az kısmını kullanabildiğinden daha kolay yorulur. Aynı şey cilt için de geçerlidir. Alması gereken oksijen hem damarların daralması ile hem de kanın oksijen içeriğinin azalması ile kısıtlanır.
Sigaranın bırakılması yaşlanma etkilerini geri döndürebilir mi?
Hangi bağımlılık senesinde olursa olsun sigara bırakılması ile bazı hasarlar geri döndürülebilir. Elbette ki on senelik bir içici ile otuz senelik bir içicinin arasında büyük farklar vardır . Erken yaşlarda iken ciltteki ve sesteki değişiklikler yerleşik hale gelmeden bırakmak en iyisidir. Özellikle sigara ile yaşlanan hanımlarda görülen o sigara yüzü oluşmadan sigaradan ayrılmak iyi olur.
Menopoz etkileri sigara ile birleşince cilt yaşlanmasını arttırır mı?
Menopoz sebebi ile cildin su içeriğinin azalması sigara ile birleşince birkaç kat daha hızlı yaşlanılır. Tabii sadece cilt üzerine değil damarlar ve akciğerler üzerine olan olumsuz etkiler de menopoza kadar dokuları koruyan hormonların devreden çıkması ile katlanan bir riske sebep olur.
Sigarayı bırakamıyorum cildim için ne yapayım?
Sigarayı bırakın.